Kako delujejo kineziološki trakovi in zakaj jih uporabljamo?

Kinezioloski trak in kako deluje

Ste se kdaj spraševali zakaj imajo vrhunski športniki velikokrat telo polepljeno s trakovi najrazličnejših barv in zakaj je to sploh uporabno? Ti trakovi se imenujejo kineziološki trakovi (kineziološki trak ali kinezio trakovi) in se na telo nalepijo z posebno tehniko lepljenja imenovano kinezio taping.

Kako deluje Kineziološki trak in zakaj se ga uporablja?

Kineziološki trak je, kakor že ime pove, poseben elastičen trak, katerega se nalepi na mišice. S tem zmanjšujemo bolečine, povečamo gibljivost in dajemo oporo mišici. Trakovi delujejo tudi kot preventiva pred poškodbami in pospešeno delujejo pri okrevanju mišic.

Trak nalepimo na poškodovano mesto in s tem preprečimo gibanje mišice na tem območju (pri hujših poškodbah športnikov) oziroma zagotovimo podporo poškodovanim mišicam in sklepom za preprečitev nadaljnje škode. S tem tudi omogočimo, da se lahko še naprej fizično gibljemo in tekmujemo v športih.

Kineziološki trakovi se lahko nosijo več dni, 24 ur na dan.

Barve kinezioloških trakov

Verjetno ste opazili, da obstaja veliko različnih barv kinezioloških trakov in ste se vprašali zakaj? Različne barve trakov naj bi imele pozitivni energetski vpliv na določeno vrsto poškodbe. Seveda je to zgolj in samo osebna izbira.

Barve kinezioloških trakov

Različne oblike trakov

Poznamo veliko različnih oblik trakov katere so odvisne od velikosti področja prizadete mišice in kakšne učinke želimo doseči.

Oblike kinezioloskega traku
  • “X” tehnika se uporablja kadar se izvor in narastišče mišice spreminja glede na vzorec gibanja sklepa
  • “I” tehniko uporabimo če želimo zmanjšati otekline in bolečine v mišicah. Velja za najbolj kompaktno tehniko lepljenja, saj en sam trak pokrije veliko področje na koži, kar daje dober občutek podpore pri gibanju.
  • “Y” tehnika je najpogosteje rabljena metoda lepljenja. Trakovi obdajo mišico in s tem olajšamo gibanje ter sprostimo mišico.

Pomen elastičnosti kineziološkega traku

Niso vsi kineziološki trakovi enako elastični. Če na poškodovano mesto napačno nalepimo trak, lahko s tem tudi škodujemo mišici. Z različnimi tehnikami in stopnjami raztega kineziološkega traku, zagotovimo podporo mišicam in sklepom, medtem pa še vedno omogočamo varno gibanje brez bolečin.

Neelastični trakovi omejujejo in preprečujejo gibanje na tem območju.

To je seveda priporočljivo pri hujših poškodbah kjer je imobilizacija potrebna za preprečitev nadaljnje škode.

Vse se sliši super. Kako pa pravilno nalepim trak na kožo?

Uspešnost metode “kinezio taping” je odvisna od dveh faktorjev:

Kinesiotaping
  • Potrebno je pravilno oceniti mesto poškodbe
  • Potrebna je pravilna tehnika aplikacije trakov na poškodovano območje

Predel kože, kamor bomo trak namestili oziroma nalepili mora biti očiščen in osušen ter brez nanesenih mazil. Zaželena je uporaba posebnih pršil za boljši oprijem kineziološkega traku na kožo (tukaj bi lahko dali kakšen link do produkta). Če je mesto namestitve dosti poraščeno z dlakami, je v tem primeru priporočljivo britje.

Mišica mora biti pred pričetkom lepljenja kineziološkega traku v poziciji raztega!

Robove trakov zdrobimo, da se prehitro ne odlepijo s kože. Nalepimo bazo traku brez raztezanja približno 5 cm pod izvirom ali 5 cm nad poškodovano mišico.

Bombažne kineziološke trakove Kintex, ki vam bodo pomagale pri odpravi bolečine in z odlično obstojnostjo z lahko kupite TUKAJ.

Kintex kineziološki trakovi

V kolikor se želite naučiti tudi tehnike nanašanja pa priporočamo prijavo tečaj kineziotapinga TUKAJ.

Več o kineziotapingu lahko preberete v članku “Kineziološki trakovi, učinkovito odpravite bolečine“, vabimo pa vas tudi da preverite naše novice v rubriki “Priročni nasveti“.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.