Plantarni fasciitis in masaža: 3 nasveti za lajšanje bolečin

masaža stopala plantarni fascitis

Plantarni fasciitis je boleče stanje, ki prizadene podplat stopala. Ljudje lahko uporabljajo vaje raztezanja in samo-masažo za lajšanje bolečin in vnetja.

Plantarni fasciitis se pojavi, ko postane plantarna fascija, trak tkiva, ki poteka po dnu stopala, vnet. To lahko povzroči bolečino v peti ali loku stopala. Pogosto se pojavlja pri tekačih.

Plantarni fasciitis in masaža

Masaža lahko pomaga raztegniti plantarno fascijo in povečati pretok krvi v predelu, kar lahko spodbudi celjenje. Ljudje lahko tudi uporabljajo preproste raztezne vaje za zdravljenje tega stanja doma.

plantarni fasciitis

Razumevanje plantarnega fasciitisa

Plantarni fasciitis se pojavi zaradi vnetja plantarne fascije, traku tkiva, ki poteka po dnu stopala. Pogosto se kaže s hudo bolečino v peti, še posebej na osrednjem ali sprednjem notranjem delu petnice. Brez jasnih predhodnih poškodb se spontano pojavlja in naj bi prizadel od 5 do 10 % prebivalstva vsaj enkrat v življenju.

To težavo pogosto doživljajo tekači, kjer se obremenitev stopala povečuje, vendar ni omejena le na to skupino. Plantarni fasciitis je značilen tudi za poklice, kjer ljudje večino časa preživijo stoje ali na nogah.

Brez ustrezne obravnave se lahko simptomi poslabšajo, kar vpliva na vsakdanje aktivnosti in kakovost življenja. Zato je pomembno, da se pri prvih znakih bolečine v peti ali podplatu posvetujete s strokovnjakom, ki vam lahko priporoči ustrezno zdravljenje, vključno z razteznimi vajami, masažo in drugimi terapevtskimi pristopi, ki lahko olajšajo nelagodje in spodbudijo celjenje.

plantarni fasciitis bolečina

Vloga masaže pri plantarnem fasciitisu

Masaža ima pomembno vlogo pri lajšanju simptomov plantarnega fasciitisa. Pravilno izvedena masaža lahko pomaga pri sproščanju napetosti v plantarni fasciji, izboljša cirkulacijo krvi v prizadetem predelu in pospeši celjenje tkiva. Vsekakor je pomembno da se masaža izvede pravilno. Več o tehnikah masaže lahko izveste na tečaju masaže, več na povezavi Tečaj klasične masaže.

Raztezanje in sprostitev mišic

Masaža pomaga pri raztezanju in sproščanju mišic stopala ter mehkih tkiv okoli plantarne fascije. To je ključno za zmanjšanje napetosti in bolečine ter spodbujanje boljše gibljivosti stopala.

Samomasaža stopal

Raztezanje plantarne fascije je učinkovito za zmanjšanje bolečin v peti. Oseba lahko raztezanje olajša z nežnim masažnim postopkom stopala.

plantarni fasciitis

Za masažo stopala lahko oseba sledi tem korakom:

  1. Začnite z drgnjenjem podplata stopala in podnožja prstov v krožnem gibu.
  2. Uporabite obe roki za masažo loka stopala, uporabljajoč krožne ali nazaj-in-naprej gibe.
  3. S peto dlani pritiskajte na podplat stopala, medtem ko izvajate gibe gor in dol.
  4. S prsti pritiskajte vzdolž dolžine podplata, od pete do prstov in nazaj.
  5. Nežno potegnite vsak prst, začenši z velikim prstom, stran od stopala.
  6. Zaključite z drgnjenjem pete v krožnem gibu.

Masaža pri plantarnem fasciitisu lahko povzroči bolečino, zato je pomembno, da oseba izvaja masažo počasi in preneha, če postane bolečina preintenzivna. Masaža lahko povzroči občutek občutljivosti ali nežnosti na stopalu, vendar ne sme povzročati znatne bolečine.

Orodja pri masaži

Oseba ne potrebuje posebne opreme za izvajanje masaže stopal doma. Vendar pa nekateri ljudje morda ugotovijo, da uporaba orodij, kot so teniška žogica ali valjar, olajša doseči vse dele stopala.

Za uporabo teniške žogice postavite žogico pod lok stopala in jo nežno valjajte naprej in nazaj. Enako velja za uporabo valjarja, stopalo preprosto valjajte po njem od pete do prstov.

Plantarni fascitis masaža z žogico

Strategije masaže pri plantarnem fasciitisu

Masaža s prečnim trenjem je učinkovita oblika masaže pri plantarnem fasciitisu.

Pri tem postopku terapevt ne uporablja maziva, zato prsti med masažo stopala ne drsijo po koži. Namesto tega se koža zgrabi, kar omogoča prenos sile v globoko tkivo.

Prsti usmerjeni navzgor proti goleni. Terapevt nato uporabi blazinice svojih prstov, da v gibih nazaj in naprej masira v nasprotni smeri mišice, od pete proti prstom. To vrsto masaže običajno izvajamo z globokim pritiskom v kratkih intervalih.

Tveganja in previdnostni ukrepi

Z masažo pri plantarnem fasciitisu je povezano zelo malo tveganj, če se izvaja pravilno.

Vendar pa, če oseba izvaja masažo agresivno, ko je fascija vneta, lahko podplat stopala postane občutljiv, kar lahko poslabša bolečino. Svetujemo da se pred masažo primerno poučite, predlagamo Tečaj anatomije in fiziologije, oziroma si preberete primerno gradivo.

anatomija okostje

Pomembno je, da se izvaja počasi in preneha, če postane bolečina preintenzivna. Počakajte, da se kakršno koli otekanje, rdečina ali modrice umirijo, preden se lotite masaže stopala.

Ljudje naj poskusijo izvajati masažo, ko so bolečine relativno nizke. Na primer, oseba lahko opazi, da je bolečina v peti najintenzivnejša takoj po vstajanju iz postelje zjutraj. Zato lahko najdejo olajšanje, če masirajo svoja stopala, preden poskusijo stati zjutraj.

Pomagati lahko tudi toplo kopel ali prha, ki pomaga sprostiti in ogreti tkiva pred masažo. Prav tako pomaga kineziotape, več o tem smo pisali v članku Plantarni fasciitis in fineziotaping. več o tečaju kineziotapinga si lahko preberete na povezavi Tečaj kineziotaping.


Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.