Kineziološki trakovi, učinkovito odpravite bolečine

kinesiotaping

Mnogi športniki se srečujejo dnevno z bolečinami v kolenu. Kineziološki trakovi predstavljajo učinkovito in ne invazivno metodo za lajšanje bolečine in zdravljenje mišic pri kolenu.  Namestitev kinezioloških trakov omogoča polno gibanje mišic in sklepov, aktivira obrambne sposobnosti telesa in poveča zdravilno sposobnost živcev, mišic in organov. Tu so glavni učinki nameščanja trakov na mišice:

Kineziološki trakovi. Kdaj jih lahko uporabimo?

Podpora mišicam

 • Izboljšanje krčenja mišic
 • Zmanjšanje mišične utrujenosti
 • Zmanjšanje prekomernega podaljšanja in krčenja mišic
 • Zmanjšanje mišičnih krčev in možnosti stresnih poškodb
 • Povečan obseg gibanja
 • Lajša bolečine

Odstranjevanje zastojev v kroženju telesnih tekočin

 • Izboljšanje krvnega in limfnega obtoka
 • Zmanjšanje vnetja zaradi preobremenitve mišic
 • Zmanjšanje nenormalne občutljivosti ter bolečine v koži in mišicah

Kineziološki trakovi, popravek disfunkcij sklepov

 • Korekcija sklepov z zmanjšanjem mišičnih krčev in krajšanjem
 • Popravek posturalnih in funkcionalnih motenj
 • Normalizacija mišičnega tonusa in fascije
 • Izboljšanje R.O.M. aktivna in pasivna
 • Lajšanje bolečin
kineziološki trakovi

Kako uporabiti kineziološke trakove na kolenu

Kineziološki trakovi, v nasprotju s funkcionalnim povijanjem, kjer je glavni namen je omejevanje gibanja mišic in sklepov, nevromuskolarna  uporaba kinezioloških trakov temelji na filozofiji, ki predlaga popolno svobodo gibanja prizadetim sklepom. Tako se omogoči mišičnemu sistemu telesa samozdravljenje. Kineziološki trakovi  imajo elastičnost do 140% prvotne dolžine, odstotek napetosti v aplikacijah pa se razlikuje glede na vrsto embalaže. Na papir so nanešeni s prednapetostjo 10%. Običajno, vendar ne vedno, se na poškodovanih mišicah odloži brez napetosti, vendar mišice oziroma  sklepe obolelega področja predhodno razteza. To pa zato, ker po nanosu koža pod trakom tvori zavoje, da se izboljša cirkulacija krvi in limfnih tekočin. Če so vezi ali sklepi poškodovani, je treba trak z napetostjo med 15% in 40%.

V tem primeru, kjer poškodovane strukture ne morejo normalno delovati, jim pri tem pomaga vodi kineziološki trak. Ta vrsta nanosa deluje podobno kot funkcionalni povoj. Trak se lahko nanese kot en kos (I) ali v obliki X, W ali Y, odvisno od oblike in velikosti mišice, ki jo obravnavamo. Osnovno načelo terapevtske stimulacije pri oslabelih mišicah je ovijanje traku okoli poškodovanih mišic. Začnite z mestom, kjer se mišica začne (izvor mišice) in nadaljujte vzdolž same mišice, končajte pa tam, kjer se le ta zaključi. Pomembno si je zapomniti osnovno načelo, in sicer raztezanje kože pred nanosom.

Pri sami namestitvi pa najprej poiščite središče bolečine tako, da premikate sklepe in mišice, in odrežite potrebno dolžino traku in odrezek oblikujte tako, da bo ustrezal mišici. Kineziološki trakovi se bo bolj učinkovito prilepil če njegove konice obrežite tako, da bodo zaobljeni, na mesto bolečine pa raztegnite in nalepite trak vzdolž mišice. Po sprostitvi mesta bolečine trak dvigne zgornji del kože z gubami.

Koža naj bo pred namestitvijo traku suha, če je predel, na katerega bomo nanesli trakove zelo poraščen z dlakami, se trak ne bo tako dobo prijel, zato se priporoča odstranitev dlak. Dobro je, če po namestitvi traku pred športnimi aktivnostmi, pri katerih se bomo potili oziroma pred športi v vodi, tuširanjem ali kopanjem počakamo vsaj eno uro. Trak se tako ne bo odlepil.

kineziološki trakovi

Kontraindikacije pri kineziotapingu

Za kineziotaping ni splošnih kontraindikacij,  potrebno pa je oceniti ali je primeren za osbe k imajo nekatere redkih oblike alergije. V kolikor so prisotne kakršnekoli reakcije na koži po nanosu traku, je potreben posvet z zdravnikom. Kineziološki trakovi se prav tako ne nameščamo na kožo, ki je poškodovana.

Bombažne kineziološke trakove Kintex, ki vam bodo pomagale pri odpravi bolečine in z odlično obstojnostjo z lahko kupite TUKAJ.

V kolikor pa se želite naučiti tudi tehnike nanašanja pa priporočamo prijavo na tečaj kineziotapinga TUKAJ. Tečaj je primeren za športnike, prav tako svetujemo obisk tečaja vsem, ki se rekreativno ukvarjajo s športom. Trakovi spodbujajo naravne procese samozdravljenja in učinkujejo na mišično-skeletni sistem. Kinezioločki trakovi yagotavljajo športnikom, tako rekreativnim kot profesionalnim, potrebno mišično ali sklepno stabilnost.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.