Mortonov nevrom

Mortonov-nevrim-masaza

Mortonov nevrom  ali Mortonova metatarzalgija (imenujemo ga tudi Mortonov nevrinom) je bolečina v sprednjem delu stopala. Bolečina se pojavi med glavicami druge in tretje ali tretje in četrte stopalnice, nastane pa zaradi zadebelitve živca.

Načeloma je to tudi tekaška poškodba, saj se le ta pa se pojavi zaradi kronične kompresijske preobremenitve sprednjega dela stopala.

mortonov nevrom

Simptomi in dejavniki tveganja za Mortonov nevrom

Značilne bolečine za Mortonov nevrom so predvsem nelagodje pri hoji. V kolikor se vam pri hoji ali teku zdi, da imate v čevlju kamenček med 3. in 4. prstom ali  imate morda občasno pekočo bolečino v spodnjem delu stopala. Bolečina se okrepi pri hoji, oziroma s telesno z aktivnostjo in popusti s  počitkom. Simptomi se redko pojavijo ponoči.

Kot sindrom se za Mortonov nevrom navaja tudi mravljinčenje in pekoč občutek in okoli palca, redko tudi drugega prsta. Bolečina se pogosto pojavlja v jutranjem času, in se lahko potencira med tekom ali takoj po njem.

Običajno Mortonov nevrinom ne kaže nobenih zunanjih znakov, kot so očitne kakšne izbokline, povzroča le občutek nelagodja in bolečino v spodnjem delu stopala oziroma prstov. Tehnično je nevrom zgostitev vlaknastega tkiva, in v kolikor se nastalega nevroma ne zdravi, lahko povzroči tudi trajne poškodbe živcev.

Dejavniki tveganja za nastanek Mortonovega nevrinoma so preobremenitve sprednjega dela stopala zaradi spredaj ožje obutve s pretrdim ali obrabljenim podplatom.

Diagnozo postavi specialist ortoped, z natančnim kliničnim pregledom.

bolečina stopalo

Mortonov nevrom. Nastanek bolezni, vzroki in zdravljenje

Anomalije v anatomiji stopala, oziroma poslabšane nastane zaradi poškodb, draženja ali nošenja koničastih čevljev in visokih pet. Le ti stisnejo in dražijo živec, ki povezuje konice prstov na prednjem delu stopala. Kot odziv utesnitve, se živec poveča in vname. Najpogosteje se razvije med 3. in 4. prstom, pri ženskah pa se pojavi kar 10-krat pogosteje kot pri moških. Ljudje z ravnim stopalom, imajo veliko več možnosti za razvoj takšne poškodbe. V rizični skupini za razvoj nevrinoma so tudi nekateri športniki. Športniki ki pogosto razvijejo nevrinom, pogosto vadijo na igriščih ali drugih trdih podlagah, plezalci, smučarji včasih tudi košarkaši. Tekači, ki so še posebej izpostavljeni, začutijo najostrejšo bolečino, ko se odrinejo s štartne črte.

Najpogosteje se pri zdravljenju najprej poskrbi za razbremenitev stopala. Neprimerno obuvalo se zamenja za spredaj širšo obutev, z ustrezno podporo stopalnega loka, ki ne ovira gibanje prstov v čevlju, podkrepi pa se še z vložkom za blaženje obremenitev. Primerna obutev omogoča razširitev med kostmi, tako se zmanjša pritisk na sam živec in ta lahko začne s svojo regeneracijo. Celjenje živca je sicer dolgotrajen postopek, vendar obuvalo, ki ne tesni obolelega predela, lahko takoj olajšajo bolečino.

V kolikor so bolečine močne, se uporabi tudi protibolečinsko obsevalno zdravljenje, na primer laser ali ultrazvočno obsevanje. Za zmanjšanje bolečine in vnetja se uporablja tudi lokalno injiciranje kortikosteroida, ki ima po navadi začasen protibolečinski učinek.  Včasih je potrebna tudi kirurška odstranitev zadebelitve živca v medprstju in sprostitev vezivnega tračka nad njo.

masaža stopal

Masaža stopal in Mortonov nevrom

Za Mortonov nevrom je značilna bolečina. Masaža stopal je lahko tudi odličen način za zmanjševanja bolečine, primerna je v bolj začetnih, zgodnjih fazah obolenja. Pri izvedbi masaže je potrebno oceniti pritisk,  metode, ki preveč pritiska na živec, lahko dodatno poslabša bolečino, saj stiskanje obolelega območja živcev ni priporočljivo.

Med masažnimi tehnikami, ki so priporočljive za Mortonov nevrom, spadajo tiste, ki spodbujajo gibljivost manjših kosti na stopalu. Te tehnike masaže vključujejo blag pritisk na mehko tkivo med kostmi, kar lahko zmanjša stiskanje živcev in olajša bolečino na obolelih mestih. Ta tehnika najbolje deluje v kombinaciji z vsakodnevno uporabo kakšnih distančnikov za prste, ali ortopedskega vložka ki omogoči bolj udobno lego stopala in kosti. Masaža je primerna za lajšanje boleči, predvsem v zgodnjih fazah obolenja.

V kolikor sama masaža, vložek in obuvalo s širokim prednjim delom, ne zadostuje za zmanjšanje bolečine, je primeren drug, bolj konzervativen način zdravljenja.

V kolikor želite bolje spoznati tehniko masaže stopal pa lahko preverite našo ponudbo TUKAJ.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.