Športna masaža in njene splošne koristi pri športnih aktivnostih

Koristi sportne masaze na vase telo

Športna masaža in njene koristi, koristi vsem različnim tipom športnikov, ne glede na to ali ste vrhunski športnik ali pa se s športom ukvarjate zgolj rekreativno. Izvajamo jo lahko tudi na ostalih posameznikih, katerim je preprosto všeč močnejša manipulacija mišic in sklepov.

Kakšne koristi prinaša športna masaža telesu športniku?

Masaža ne izboljša samo fizično počutje ampak tudi psihično počutje, kar je dan danes zelo pomembno saj se dan za dnevom srečujemo s stresom in pomankanjem energije. Izboljša krvni obtok, pripomore k boljši regeneraciji telesa in gibljivosti ter sprošča športnika. Lahko tudi prepreči težje poškodbe in nam zviša bolečinski prag.

Izboljša nam tudi psihično počutje in nam da občutek ‘svežosti’.

športna masaža

Kdaj je najboljši ‘čas’ za masažo?

Na kratko, bi najboljše bilo, če bi športno masažo dobili pred in po treningu.

Po končanem treningu imamo 48 ur časa za masažo, da bo le ta efektivna in zmanjšala naš regeneracijski čas. Lahko jo dobimo tudi takoj, ko se nam srčni utrip umiri.

Najboljši športniki, dobijo športno masažo vsaj enkrat tedensko.

Kateri deli telesa se najpogosteje masirajo pri športni masaži?

Športna masaža se najpogosteje izvaja na nogah. Na drugem mestu je hrbet, lahko se pa masira tudi roke. Pri tem lahko uporabljamo masažna olja in posebne kreme z učinki hlajenja ali ogrevanja. Seveda pa lahko masiramo tudi brez olj in krem s pritiski na določene točke ali pa z raztezanjem.

tecaj masaze globokih tkiv

Športna masaža je tudi tehnika, ki se pogosto uporablja pri preprečevanju in zdravljenju športnih poškodb. Povzeli smo nekaj ključnih vidikov športne masaže v povezavi s poškodbami:

Preprečevanje poškodb: Redna športna masaža lahko pomaga pri preprečevanju poškodb tako, da izboljša fleksibilnost mišic, poveča obseg gibljivosti sklepov in izboljša cirkulacijo krvi. S tem se zmanjša tveganje za mišične napetosti, raztezanje ligamentov in drugih športnih poškodb.

Hitrejše okrevanje: Poškodbe pri športu so neizogibne, vendar lahko športna masaža pospeši proces okrevanja. Sproščanje napetosti in zmanjšanje vnetja v mišicah pomaga pri zmanjševanju bolečin, izboljšanju cirkulacije in pospeševanju celjenja poškodovanih tkiv.

Lajšanje bolečin: Športna masaža lahko pomaga pri lajšanju bolečin, povezanih z akutnimi ali kroničnimi športnimi poškodbami. Sproščanje mišičnih napetosti, izboljšanje pretoka krvi in ​​stimulacija živčnih receptorjev pomagajo pri zmanjšanju bolečine in nelagodja.

Razstrupljanje mišic: Intenzivna vadba lahko povzroči kopičenje odpadnih snovi in ​​toksinov v mišicah. Športna masaža pomaga pri izločanju teh toksinov ter spodbuja limfno drenažo, kar pripomore k boljšemu razstrupljanju mišic in hitrejšemu okrevanju.

Psihološka podpora: Poleg fizičnih koristi ima športna masaža tudi pomembno vlogo pri psihološki podpori pri športnih poškodbah. Masaža lahko pomaga zmanjšati stres, tesnobo in napetost, ki jih lahko povzročijo poškodbe. Prav tako spodbuja sprostitev, s čimer prispeva k celostnemu počutju in pozitivnemu odnosu do okrevanja.

Vendar je pomembno upoštevati, da športna masaža ni primarno zdravljenje za resne poškodbe. Pri hudih ali kroničnih poškodbah je nujno, da se posvetujete s kvalificiranim zdravstvenim strokovnjakom, kot je fizioterapevt ali zdravnik športne medicine, za ustrezno diagnozo in zdravljenje.

Ali je športna masaža boleča?

Dober maser se mora prilagoditi posamezniku, vzpostaviti komunikacijo in pri tem upoštevati njegov bolečinski prag. Športna masaža sigurno ni najbolj nežna in ne pričakujte, da se boste počutili kot na relaksacijski masaži saj tako ne bi dosegli želenih učinkov. Športniki to vedo, nekaterim je to všeč, drugi so pa pripravljeni nekoliko potrpeti za dosežen rezultat.

športna masaža

Lahko vsak izvaja športno masažo?

Za izvajanje masaže potrebujemo določeno znanje saj če masažo napačno izvajamo lahko tudi škodujemo telesu in mišicam. Licenca je osnova, ki bi jo moral imeti vsak, ki se ukvarja z masažo. Žal ni vedno tako. Pomembno je nenehno izobraževanje na različnih področjih in empatija do stranke.

Dobrega maserja se ‘začuti’, tako v počutju po masaži kot po rezultatih. Kakovost maserja se povečuje s številom masaž, ki jih je opravil.

Oglejte si našo aktualno ponudbo in če vas izvajanje masaže zanima, se takoj prijavite in zagotovite mesto saj je število prijav omejeno. S tem pa boste pridobili potrebno znanje za izvajanje športne masaže. Za dodatne informacije smo dosegljivi tudi na tel. 030 372 255.

Nekaj koristnih izdelkov, ki lahko pomagajo pri športnih poškodbah lahko najdete tukaj.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.