TRIGGER POINTS TERAPIJA

Trigger points terapija

Ali vas na določenih točkah v mišicah nenehno boli? “Trigger points” je manualna terapija kjer pritiskamo na specifična, prekomerno razdražljiva in preobčutljiva območja v mišicah. Zaradi zmanjšanega krvnega pretoka v mišici in povečanega krčenja, kopičenja strupov in odpadkov je mišica preobremenjena. Pomanjkanje krvne cirkulacije  ustvarja visoko raven toksinov in posledično povečano občutljivost živcev, kar lahko povzroča bolečino – bolečine so lahko tudi zelo močne.

Zdrava mišična vlakna se v mirovanju ne stiskajo in ne raztegnejo. Ko mišico krčimo so vlakna bližje, ko pa le to raztezamo so vlakna narazen. V mišici, ki povzroča bolečino v mirovanju se na vlaknu razvil vozel in je v mišica v nenehnem krčenju. Bolečine v teh točkah so posledica toksinov in odpadkov, ki nastanejo v napeti mišici.

Vlakna okoli teh vozlov se raztezajo zaradi večje napetosti, mišična vlakna pa postanejo manj elastična. Z nenehnim krčenjem je na teh točkah omejen pretok krvi, tako kisik in hranila ne dosežejo mišično tkivo. Toksini in odpadki se nabirajo v mišici, zaradi česar v teh točkah občutite nenehno bolečino, napetost, draženje in krče.

Na trigger točkah (trigger points) občutimo bolečino pogosteje kot na katerem koli drugim delu, zaradi pomanjkanja informacij so tudi premalo obravnavane. Ta bolečina je marsikdaj tudi vzrok za veliko poškodb, pri zdravljenju pa se to pogosto spregleda. Bolečina ki je povezana s sprožilnimi točkami, je znana tudi kot miofascialna bolečina.

Simptomi bolečine in trigger points

Običajno začutimo v določenem delu mišice locirano bolečino, ta je lahko nežna ali zbada, na samem mestu pa boste začutili vozel oziroma trdo grudico. Mišica lahko ob pritisku na mesto trza. Lahko občutite tudi globoko bolečino v kolku, zadnjici, nogi in stegnu. Trigger točke, oz. t.i. miofascialne točke se pojavljajo kot manjši vozliči na otip.

Simptomi bolecine

Vzroki bolečine

Običajno se bolečina razvijeje zaradi pomanjkanja ali nepravilnega raztezanja, zaradi stresa in travme, prekomerne obremenitve mišice najpogosteje pa zaradi slabe drže. Drugi pogosti vzroki so sedenje brez trdne opore (slaba hrbtna drža), dolgotrajno sedenje v stolu brez naslonjala za roke ali nasloni za roke, ki so previsoki ali prenizki (nagnjeni na eno stran),  ena noga je krajša od druge, dolgotrajen nepravilni položaj v spanju, nepremičnost v daljšem časovnem obdobju (tj. vožnja z letalom, delo za računalnikom, počitek na kavču zaradi druge poškodbe)

Trigger points terapija za misicne vozle

Tečaj masaže globokih tkiv (deep tissue massage), naučili se boste učinkovito masirati na globlje ležečih predelih mišic in mišične ovojnice. Prav tako boste ugotovili kjer se nahajajo trigger točke. Z učinkovitimi pritiski in frikcijsko masažo se boste naučili pravilno tehniko sprostitve mišičnih vlaken in zmanjšanje bolečin.

Več o tečaju tukaj, informacije na: info@educational-training.si ali 030 37 22 55

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.