Klasična masaža od A do Ž

klasična masaža hrbta

Klasična masaža je ena najbolj priljubljenih oblik masaže, ki nudi številne koristi za telo in um. V tem članku bomo raziskali, katere masažne pripomočke potrebujete za učinkovito klasično masažo, kako masaža poteka, zakaj je koristna, komu se priporoča in komu se odsvetuje, ter kakšna naj bo higiena. Prav tako bomo omenili tečaj klasične masaže za tiste, ki jih zanima poglobljeno znanje.

klasična masaža

Koristi klasične masaže

Klasična masaža prinaša številne koristi, med katerimi so:

 • izboljšanje krvnega obtoka,
 • zmanjšanje mišične napetosti,
 • izboljšanje gibljivosti sklepov,
 • zmanjšanje stresa in tesnobe,
 • izboljšanje splošnega počutja.

Masaža se priporoča osebam, ki se soočajo z bolečinami v mišicah, športnikom za hitrejšo regeneracijo, in vsem, ki želijo izboljšati svoje splošno zdravje. Vendar pa klasična masaža ni primerna za vse. Odsvetuje se osebam z resnimi zdravstvenimi stanji, kot so hude srčne bolezni, kožne okužbe ali sveže poškodbe. V takih primerih je nujno posvetovanje z zdravnikom.

bolečine v vratu masaža

Kako poteka klasična masaža?

Klasična masaža je celovit pristop k sproščanju mišic, izboljšanju cirkulacije in zmanjšanju stresa. Uporablja se različne tehnike, kot so glajenje, gnetenje, udarjanje in tresenje. Masaža običajno traja od 30 do 60 minut, odvisno od potreb posameznika. Pomembno je, da se izvajalec pred začetkom masaže posvetuje s stranko o njenih željah in morebitnih zdravstvenih težavah.

klasična masaža hrbet

Pred začetkom masaže vas bo maser vprašal o vašem splošnem zdravstvenem stanju, morebitnih poškodbah ali bolečinah in vaših pričakovanjih glede masaže. Ta pogovor je ključnega pomena za zagotavljanje varne in učinkovite masaže. Prav tako morate maserju sporočiti, če imate kakršnekoli alergije na masažna olja ali druge pripomočke, ki jih bo uporabljal.

Higiena in masažni pripomočki

Ustrezna higiena je ključna pri izvajanju klasične masaže. Masažni prostor naj bo čist in urejen, izvajalec pa mora imeti čiste roke in uporabljati sveže brisače. Masažni pripomočki, ki jih potrebujete, vključujejo:

 • masažno mizo ali stol,
 • kakovostno masažno olje,
 • čiste brisače,
 • blazine za dodatno udobje.
igijena in masažni pripomočki

Za boljše rezultate lahko uporabite tudi masažne valjčke, vroče kamne ali električne masažne naprave. Vse te pripomočke je treba po vsaki uporabi temeljito očistiti in razkužiti.

Tečaj klasične masaže

Za tiste, ki jih zanima poglobljeno znanje o klasični masaži, je priporočljivo opraviti tečaj klasične masaže. Tečaj vam bo omogočil, da se naučite različnih tehnik masaže, pravilne uporabe pripomočkov in ustrezne higiene. Poleg tega boste pridobili certifikat, ki vam bo omogočal profesionalno izvajanje masaž.

Na tečaju boste spoznali anatomijo in fiziologijo človeškega telesa, različne masažne tehnike in kako prilagoditi masažo glede na potrebe stranke. Če vas zanima, si oglejte možnosti za tečaj klasične masaže, ki vam bo omogočil, da postanete certificiran maser.

Tečaj klasične masaže Ljubljana skupinska fotografija

Dodatni nasveti za uspešno klasično masažo

 • Vedno komunicirajte z maserjem med masažo. Če čutite nelagodje ali bolečino, to takoj sporočite.
 • Pijte dovolj vode pred in po masaži, da pomagate telesu pri izločanju toksinov.
 • Po masaži si vzemite čas za počitek, da lahko telo absorbira vse koristi masaže.
 • Redno hodite na masaže za dolgoročne koristi. Priporočljivo je, da se posvetujete z maserjem o optimalni pogostosti masaž glede na vaše individualne potrebe.
Glavni vzroki za bolecine v krizu

Zaključek

Klasična masaža od A do Ž zajema širok spekter tehnik in pripomočkov, ki izboljšujejo telesno in duševno zdravje. Pomembno je, da se pred začetkom masaže posvetujete s strokovnjakom in poskrbite za ustrezno higieno. Če želite poglobiti svoje znanje, je tečaj klasične masaže odlična priložnost, da se naučite vse, kar potrebujete za učinkovito in varno masažo. Z upoštevanjem teh smernic in nasvetov lahko uživate v vseh prednostih klasične masaže in izboljšate svoje splošno počutje.


Vas morda zanimajo naši zadnji nasveti?

Vaša prijava ni bila uspešna. Prosimo poskusite znova.
Vaša prijava na newsletter je bila uspešna.

Prijavite se na newsletter

Preko obrazca se prijavite na naše spletne novice, kjer vas bomo obveščali o posebnih akcijah, aktualnih dogodkih in vseh novostih na področju fizioterapije.

We use Brevo as our marketing platform. By clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.