Deformacije hrbtenice in masaža: skolioza, kifoza in lordoza

deformacija-hrbtenice NS

Deformacije hrbtenice: Obstaja več različnih stanj, ki lahko povzročijo deformacijo hrbtenice. Deformacija hrbtenice je pravzaprav simptom, pri katerem je normalno ukrivljena hrbtenica, pretirano ukrivljena ali se pri vretencu lahko razvije stranska krivina.  Skolioza je najpogostejša deformacija hrbtenice, pri kateri hrbtenica razvije stransko krivuljo ali se upogne v stransko smer, običajno v srednjem ali torakalnem predelu hrbtenice. Kaj povzroča skoliozo, je velikokrat neznano. Včasih so deformacije prisotne ob rojstvu (prirojene). Drugi vzroki so nenormalno oblikovana vretenca, paraliza mišic na eni strani hrbtenice, kronične bolečine v križu in spodnjem delu nog, slaba drža in neenakomerna dolžina nog.

Skolioza

Skolioza

Skolioza je deformacija hrbtenice, ki povzroči ukrivljenost hrbtenice v obliki črke “S” ali “C”. Najpogosteje se pojavi pozno v otroštvu, v času pubertete ali v zgodnjih najstniških letih, v obdobju, ko otrok hitro raste. Dekleta pogosteje kot fantje razvijejo skoliozo, ki se včasih pojavlja v družinah.

Večino časa vzroki za razvoj skolioze niso znani. Če je vzrok za stanje znan, je lahko posledica drugih motenj, kot je cerebralna paraliza ali mišična distrofija. Simptomi skolioze vključujejo neenakomerno višino bokov ali ramen. Skolioza v zgodnjih fazah običajno ne povzroča bolečin.

Zdravniki diagnosticirajo skoliozo s fizičnim pregledom in slikovnimi testi, kot so rentgenski žarki. Zdravljenje skolioze je odvisno od starosti bolnika in verjetnosti, da bo še naprej rasel, resnosti krivulje in od tega, ali bo stanje verjetno napredovalo.

Blage ukrivljenosti, ki jih povzroča skolioza, morda ne zahtevajo zdravljenja, razen natančnega spremljanja, da se zagotovi, da deformacija ne napreduje. V drugih primerih se lahko priporoči naramnica, da preprečimo nadaljnje ukrivljenje hrbtenice. Pri drugih posameznikih se priporoča operacija za popravo krivulje.

Kifoza

Kifoza je ukrivljenost hrbtenice, ki ustvarja pohabljeno ali pohabljeno držo. Kifoza se običajno razvije v zgornjem delu navpične hrbtenice ( hrbtna kifoza ), možno pa je tudi, da se razvije v vratni hrbtenici, natančneje v vratu ( cervikalna kifoza ) ali v spodnjem delu hrbta, v spodnjem delu hrbta ( ledvena kifoza ).

Blagi primeri kifoze redko povzročajo težave, v hujših primerih pa je deformacija lahko boleča in iznakažejoča. Kifoza, ki je povezana s staranjem, se običajno zgodi, ko kosti hrbtenice (vretenca) oslabijo zaradi osteoporoze, zaradi česar se razpokajo in sesedejo. Poleg kifoze, povezane s starostjo, se pri dojenčkih ali najstnikih včasih pojavijo tudi druge vrste bolezni. V teh primerih je krivulja posledica malformacije vretenc ali pa je posledica, da se vretenca sčasoma zagozdijo v nepravilno poravnano.

Zdravljenje kifoze je odvisno od vzroka bolezni, simptomov, ki jih povzroča, in starosti bolnika.

Lordoza

Lordoza:  Pri lordozi se ledvena krivina hrbtenice, v spodnjem delu hrbta, ukrivi pretirano navznoter. Veliko različnih stanj ali situacij lahko privede do razvoja lordoze. Lahko je posledica nosečnosti ali debelosti zaradi velike teže trebuha. Drugi možni vzroki so osteoporoza, rahitis, slaba drža in spondilolisteza.

deformacije hrbtenice: skolioza, kifoza, lordoza
Masazni-salon

NOVO. Preverite ponudbo trakov

Preverite ponudbo kakovostnih kinezioloških trakov Kintex, nemškega proizvajalva.


Ali lahko masaža pomaga pri težavah z ukrivljeno hrbtenico?

Masaža globokih tkiv (t.i. deep tissue massage) je običajno povezana z lajšanjem bolečin v hrbtu, deluje pa tudi za vse ki imajo prirojene težave z ukrivljeno hrbtenico. V kombinaciji z raztezanjem in fizioterapevtskimi vajamilahko ta masaža zmanjša bolečine v hrbtu s povečanjem pretoka krvi v hrbet, kar posledično sprosti zategnjene mišice.

skolioza masaza

To so pogoste težave, ki lahko vplivajo na zdravje in kakovost življenja posameznika. Masaža se pogosto uporablja kot del celostnega pristopa k obravnavi teh deformacij in lajšanju povezanih simptomov.

Vendar pa je pomembno opozoriti, da masaža ne more popolnoma popraviti deformacij hrbtenice. Kljub temu pa lahko pravilno izvajana masaža igra pomembno vlogo pri lajšanju simptomov, zmanjšanju bolečin ter izboljšanju drže, gibljivosti in počutja pri ljudeh s skoliozo, kifozo in lordozo.

Preden se odločite za masažo pri deformacijah hrbtenice, je vedno priporočljivo posvetovati se s strokovnjakom, kot je fizioterapevt, ki bo lahko prilagodil terapevtski pristop glede na posamezne potrebe in stanje.


Deformacije hrbtenice in masaža: skolioza, kifoza in lordoza

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.