NPK maser

NPK maser maserka

Strnili smo nekaj informacij o NPK – nacionalna poklicna kvalifikacija maser / maserka, saj veliko krat naletimo na vprašanja ki se nanašajo na NPK nacionalna poklicna kvalifikacija maser .

NPK – nacionalna poklicna kvalifikacija maser / maserka

NPK je formalno potrjevanje neformalno pridobljenih znanj. Prekvalifikacija je  formalno priznana usposobljenost potrebna za opravljanje poklica, v kolikor je ta regulirana na podlagi nacionalnega poklicnega standarda.

Za opravljanje dejavnosti masaže, ni potrebno opraviti nacionalne poklicne kvalifikacije, ker poklic ni reguliran. Delo ali obrt lahko opravljate brez opravljene kvalifikacije NPK; s.p. lahko torej odprete brez pridobljenega certifikata NPK maser / maserka.Vsi katalogi za NPK se pripravijo v sladu z zakonom o poklicnem in strokovnem izobraževanju, ki je v pristojnosti Ministrstva za šolstvo in šport. Izobraževalni program pa določa pot pridobivanja NPK. Nacionalno poklicno kvalifikacijo lahko v Sloveniji pridobite samo z preverjanjem in potrjevanjem NPK, saj ni predvideno formalno izobraževanje za maserje.

NPK je namenjen odraslim, ki nimajo javno veljavne listine o poklicni ali strokovni izobrazbi, že imajo pridobljene poklicne kompetence (izkušnje, znanje, spretnost) in želijo formalno potrditisvoje znanje.

  • Ali potrebujem izpit NPK maser za odpret masažni salon?
  • Za odpreti masažni salon NPK maser ni potreben.
  • Več o zakonodaji in o tem kako odpreti salon v našem članku “Kako odpreti masažni salon“.

Izpit in pristopni pogoji NPK maser / maserka

Načini preverjanja strokovnih znanj in spretnosti pri NPK maser maserka so določeni v katalogu (točka 5). V postopku svetovanja kandidat pripravi osebno zbirno mapo, ki jo komisija ovrednoti, in če je kandidat v njej predložil verodostojna, veljavna in ustrezna dokazila o znanjih, spretnostih in kompetencah iz poklicnega standarda, komisija ustno preveri teoretične vsebine, ki so določene po katalogu in praktično preverjanje znanja z zagovorom. Teoretična znanja, ki jih mora kandidat poznati je človeška anatomija, poznavanje in upoštevanje sanitarno-zdravstvenih pogojev za opravljanje masaže, poznavanje in upoštevanje izpostavljenih občutljivih mest na telesu, učinkov masaže (fizioloških in psiholoških) ter kontraindikacij (absolutnih in relativnih).

NPK - nacionalna poklicna kvalifikacija maser / maserka

Katalog znanj določi tudi izločilna merila pri preverjanju znanja, in sicer kandidat izpita nikakor ne opravi v kolikor:

  •  Ne upošteva sanitarno-higienskih pravil;
  •  Opravil storitev na način, ki ogroža strankino zdravje ali povzroča poškodbe.

Ali je opravljen tečaj masaže pogoj za pristop na NPK maser / maserka?

Opozarjamo, da opravljen tečaj masaže ni pogoj za pridobitev NPK maser nacionalna poklicna kvalifikacija. Kot veljavna listina za dokazilo o znanju se upoštevajo vsi neformalno pridobljeni certifikati v preteklih dveh letih. To je lahko tudi pismo delodajalca, ki jamči, da ste storitev že opravljali. Vsi ponudniki so tudi dolžni kandidata sprejeti in vpisati na NPK, ne glede na to ali je izobraževanje pri njih opravil ali ne.

Tečaj masaže sicer ni pogoj za pridobite NPK maser / maserka, je pa zaželjeno, da kandidat posluša tudi vsebine izobraževanja. Vsi naši tečaji so osnovani v skladu z zakonom, spoštujemo navodila in smernice Združenja fizioterapevtov Slovenije, tečaj masaže pa je osnovan po katalogu NPK.

Ali je NPK maser / maserka formalno priznana listina v tujini?

NPK maser v tujini ni formalno priznana listina. NPK maser / maserka je torej izpit, kjer državna komisija preveri vaša predhodno pridobljena znanja. Za pristop k NPK mora kandidat izpolniti vlogo, dostaviti dokazila o predhodno pridobljenih znanjih in poravnati takso (224,00 Eur).Komisija kasneje preveri verodostojnost neformalno pridobljenih listin in preveri znanje praktično in teoretično kandidata.

NPK maser / maserka se bo izvajal v mesecu novembru 2022, in sicer na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor (https://www.szks.si/) . V kolikor se zanimate za pridobite NPK ali želite opraviti NPK maser / maserka nam pišite na elektronsko pošto info@educational-training.si. Oziroma nas pokličite na tel. 030 372 255. Z veseljem vam bomo podali vse informacije in vas vpisali na razpisani rok.

Teoretične vsebine so pri nas zelo pomemben del programa, saj ne želimo da bodoči maserji povzročijo nepopravljivo škodo na človeškem telesu, zato tudi veliko sodelujemo z priznanimi fizioterapevti v Sloveniji. Na tečaju dobijo slušatelji gradivo za Anatomija in fiziologija za NPK.

Ker našim slušateljem želimo podati le najboljše vsebine, so vsa predavanja v prisotnosti, prav tako pa predavajo teoretično strokovne vsebine samo res izkušeni fizioterapevti. Preverite našo ponudbo tečajev masaže, več o našem tečaju klasične po programu NPK pa na našem spletni povezavi Tečaj klasične masaže.

Tečaj klasične masaže. Komu je namenjen?

Tečaj klasične masaže je namenjen tistim, ki želijo pridobiti temeljno znanje in veščine v izvajanju klasične masaže. Klasična masaža je ena najbolj znanih in priljubljenih oblik masaže, ki se osredotoča na manipulacijo mehkih tkiv telesa, kot so mišice, vezivno tkivo in tetive.

Na tečaju boste pridobili razumevanje osnovne anatomije in fiziologije telesa ter se naučili različnih masažnih tehnik, kot so gnetenje, drgnjenje, udarjanje in stiskanje. Poleg tega se boste naučili pravilne uporabe masažnih olj, priprave prostora in komunikacije s stranko.

Tečaj vam bo omogočil pridobitev praktičnih veščin, saj boste imeli priložnost vaditi na različnih delih telesa, kot so hrbet, vrat, ramena, roke in noge. Strokovni in izkušeni učitelji vam bodo nudili navodila, nasvete in povratne informacije za izboljšanje vaše tehnike in pristopa k masaži.

Poleg tega boste spoznali tudi kontraindikacije in varnostne vidike pri izvajanju klasične masaže ter se naučili prilagajati terapevtski načrt glede na individualne potrebe stranke.

Po končanem tečaju boste pridobili potrdilo, ki bo potrjevalo vaše znanje in usposobljenost za izvajanje klasične masaže. S tem boste lahko delovali kot certificiran maser in svoje storitve ponudili tako v wellness centrih, spa-jih, športnih klubih kot tudi samostojno.

Tečaj klasične masaže je odlična izbira za tiste, ki želijo pridobiti temeljno znanje in se izpopolniti v umetnosti masaže ter pomagati strankam pri sprostitvi, lajšanju bolečin, izboljšanju krvnega obtoka in splošnem počutju.


Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.