Plantarni fasciitis in kineziotaping

plantarni fasciitis bolečina

Plantarni fasciitis je eden najpogostejših vzrokov za bolečino v peti in v stopalu. To lahko vpliva na kakovost življenja, in vas omejije v vsakodnevnih dejavnostih, sposobnostih gibanja in delom.

Pogosto je opisana kot bolečina in občutljivost v spodnjem delu pete. Bolečina pogosto seva proti sredinskemu delu petne blazinice ali proti zadnjemu delu petnice. Plantarni fasciitis se pojavlja kot bolečina v peti in je motnja plantarne fascije.

plantarni fasciitis zdravljenje

Plantarna fascija

Plantarna fascija je vezivno tkivo, ki podpira stopalni lok. Vezivno tkivo, ki poteka od kosti petnice do prstov na nogi ustvarja stopalni lok. Plantarna fascija je zelo pomembna za vzpostavljanje pravilne biomehanike stopala.). V veliki meri prispeva k pravilni biomehaniki hoje.

Plantarna fascija (ultrazvok)

Skoraj celotno tkivo fascije je sestavljeno iz kolagena tipa I, prisoten je tudi hialuron, ki je odgovoren za gladko drsenje vlaken, absorpcijo sil in protivnetno vlogo. Plantarna fascija je dobro inervirano tkivo,in je sposobna je zaznati položaj stopala in krčenje različnih intrinzičnih mišic stopala. Če se te mišice prekomerno skrčijo, se fascija in živčni končiči, ki jih vsebuje, čezmerno raztegnejo. Plantarna fascija torej usmerja mišice v podplatu in pomaga pri koordinaciji gibanja teh struktur (Stecco et al., 2013).

Plantarni fasciitis, težave in bolečine

Posledica težav je bolečina v peti in spodnjem delu stopala, ki je običajno najhujša pri prvih korakih dneva ali po obdobju počitka. Bolečino pogosto povzroči tudi upogibanje stopala in prstov navzgor proti golenici .
Bolečina se običajno pojavi postopoma in prizadene obe nogi v približno eni tretjini primerov.

plantarni fasciitis

Vzroki in dejavniki tveganja

zrok za plantarni fasciitis ni povsem jasen. Za plantarni fasciitis niznačilno vnetje, temveč nevnetne degenerativne spremembe v plantarni fasciji. Klinični znaki vnetja se kažejo v bolečini, oteklini in delni izgubi funkcije. Obstaja več vzrokov za to stanje, vključno z:

  1. Preobremenitev: Prekomerno obremenjevanje stopala, na primer zaradi dolgotrajnega hoja ali teka, lahko povzroči raztezanje in vnetje plantarne fascije.
  2. Neprimerna obutev: Nošenje obutve brez ustrezne podpore ali z neustreznim oblazinjenjem lahko poveča tveganje za razvoj plantarnega fasciitisa.
  3. Anatomske značilnosti stopala: Nekateri posamezniki imajo naravne anatomske značilnosti stopala, ki lahko povečajo tveganje za to stanje, kot so ploska stopala, visok lok stopala ali nenormalna hoja.
  4. Debelost: Prekomerna telesna teža poveča obremenitev stopala, kar lahko povzroči večje tveganje za razvoj plantarnega fasciitisa.
  5. Starost: Plantarni fasciitis se pogosteje pojavlja pri ljudeh, starejših od 40 let.
  6. Aktivnosti, ki obremenjujejo stopala: Določene dejavnosti, kot je dolgotrajno stanje na nogah ali dvigovanje težkih bremen, lahko povzročijo preobremenitev plantarne fascije.
  7. Napačne tehnike vadbe: Slaba tehnika teka, hoja ali športnih aktivnosti lahko poveča tveganje za poškodbe plantarne fascije.
  8. Plosko stopalo: Ljudje s ploskimi stopali so bolj nagnjeni k plantarnemu fasciitisu, saj imajo manj naravne podpore za stopalo.
  9. Slaba gibljivost gležnja in ahilove tetive: Omejena gibljivost gležnja in ahilove tetive lahko poveča napetost na plantarni fasciji.
  10. Spremembe v dejavnostih: Hitre spremembe v ravni dejavnosti, na primer prehod iz neaktivnega življenjskega sloga v zelo aktivnega, lahko obremenijo stopala in povzročijo plantarni fasciitis.

Večina primerov plantarnega fasciitisa izzveni s časom in konzervativnimi metodami zdravljenja.

plantarni fasciitis bolecina

Plantarni fasciitis in kineziotape

Pravilen nanos kineziotepa pomaga pri zmanjševanju bolečine in vnetja v stopalu ter omogoči telesu, da si opomore. Več o tem kako pravilno namestimo kineziotape za to vrsto poškodbe se lahko naučite na tečaju kineziotapinga, več na povezavi Tečaj kineziotapinga.

Tečaje redno organiziramo v sodelovanju z Združenjem fizioterapevtov Slovenije. To partnerstvo nam omogoča zagotavljanje kakovostnih in strokovnih tečajev, ki so prilagojeni potrebam in interesom udeležencev. Skupaj si prizadevamo za dvigovanje ravni znanja in strokovnosti.

S tem sodelovanjem lahko zagotovimo, da so naši tečaji osredotočeni na najnovejše smernice in najboljše prakse, kar omogoča udeležencem, da dosežejo svoje cilje in razvijejo svoje veščine na najvišjem nivoju.

Predlagamo vam še kratko video vsebino s postopki za prvilen nanos kineziotapa.


Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.