Športna masaža, terapevtske koristi: maksimizacija uspešnosti in hitrejše okrevanje

anatomija in fiziologija tečaj

Športna masaža je vrsta terapije, prilagojena udeležencem v športih. Uporablja se za preprečevanje poškodb, pripravo telesa na športno dejavnost in ohranjanje optimalnega stanja ter za pomoč športnikom pri okrevanju po treningih in poškodbah. Masaža za športnike ima tri osnovne oblike: predprireditvena masaža, poprireditvena masaža in vzdrževalna masaža.

Športna masaža, izvor

Športna masaža ima korenine v prejšnjih obdobjih zgodovine. Stari Grki in Rimljani so združevali masažo in telesno vadbo v svojem atletskem treningu. Različne azijske kulture so prav tako razvile oblike masaže za plesalce in študente borilnih veščin. Kot formalna praksa se je športna masaža začela v Sovjetski zvezi in državah komunističnega bloka v 1960-ih. Sovjetske ekipe so bile prve, ki so imele maserja, ki je redno potoval z njimi in delal na njihovih športnikih.

Prek športnih in kulturnih izmenjav se je koncept masaže za športnike preselil v Evropo in Združene države v 1970-ih. Sčasoma so koristi masaže za športnike postale sprejete, in športna masaža je postala del vadbenega režima, najprej profesionalnih športnikov, nato pa tudi univerzitetnih in amaterskih športnikov.

Koristi pri okrevanju

Športna masaža je splošen izraz za tri različne vrste masaže, povezane s športno uspešnostjo. Vsaka vrsta masaže ima svoje koristi in uporablja različne tehnike.

Predprireditvena masaža za športnike se izvaja, da bi preprečili resne športne poškodbe. Pomaga ogreti mišice, jih raztegniti in narediti prožne za optimalno športno uspešnost. Predprireditvena masaža spodbuja pretok krvi in hranil v mišice, zmanjšuje mišično napetost, sprosti mišice in ustvari občutek psihološke pripravljenosti.

masaza kolena

Kadar športniki intenzivno telovadijo, se v mišicah pojavijo mikrotravme. Zaradi majhnih raztrganin pride do majhnih oteklin v mišicah. Poprireditvena masaža za športnike pomaga zmanjšati otekline, ki jih povzročijo mikrotravme, sprostiti utrujene in togelje mišice, ohranjati prožnost, spodbujati pretok krvi v mišico za odstranjevanje mlečne kisline in odstranjevanje odpadnih snovi ter zmanjševanje krčev. Poleg tega poprireditvena masaža pomaga pospešiti čas okrevanja športnika in lajša zvini, nategi in bolečine.

Vzdrževalna masaža za športnike se izvaja vsaj enkrat tedensko kot redni del športnih programov, čeprav imajo profesionalni športniki, ki imajo svoje maserje, morda vzdrževalno masažo vsakodnevno.

Vzdrževalna masaža poveča pretok krvi in hranil v mišice. Prav tako ohranja tkiva prožna, tako da se različni sloji mišic enostavno premikajo drug preko drugega. Vzdrževalna masaža za športnike tudi pomaga zmanjšati razvoj brazgotinjenja, obenem pa povečuje prožnost in obseg gibanja.

Cilj vseh športnih masaž je maksimizirati športno uspešnost. Športniki v različnih športih se bodo osredotočili na masažo različnih delov telesa.

Pogoji, ki običajno dobro odzivajo na masažo kot dopolnilno terapijo, vključujejo:

  • bolečine in togost mišic
  • nategnjene mišice
  • edeme (oteklino)
  • bolečine v mišicah
  • izpahi mišic
  • mišično napetost
  • boleče točke
  • poškodbe zaradi ponavljajočega se naprezanja
  • tendinitis

Masaža lahko pomaga pri teh pogojih, vendar je nikoli ne smemo uporabljati kot nadomestek za strokovno zdravstveno oskrbo.

manualna terapija

Športna masaža, opis tehnike

Vsaka vrsta masaže za športnike uporablja različne masažne tehnike. Effleurage je lahek potisk, ki ga je mogoče izvajati s palmami ali palcema. Pritisk in hitrost se spreminjata glede na mišico in želeni rezultat. Effleurage poveča pretok krvi v mišico. Petrissage je oblika gnetenja z obema rokama, pri čemer obe roki dvigneta mišico in jo stisneta. Ta tehnika sprosti tesno stisnjene mišice.

športna masaža

Udarni udarci so udarci ali udarci po mišici, pogosto izvedeni s prsti. Uporabljajo se za utrjevanje mišic. Cupping vključuje udarjanje ali udarjanje po mišicah s sklenjenimi rokami. Spodbuja kožo in povzroča mišične kontrakcije, ki pomagajo utrditi mišice.

Obstajajo različice vseh teh gibov, na primer globoko prečno gibanje za ločevanje mišičnih vlaken in razgradnjo brazgotin in potresanje za lajšanje mišične napetosti. Dober maser za športnike bo združil tehnike, da doseže največji želeni rezultat. Seje športne masaže običajno trajajo 30-60 minut.

Predprireditvena masaža se izvaja kmalu pred tekmo. Sestoji predvsem iz živahnega effleuragea, da se mišice stimulirajo in ogrejejo, in petrissagea, da mišice gibljejo tekoče in zmanjšajo mišično napetost. Effleurage je običajno sproščujoč gib, vendar je spodbuden, kadar se izvaja živahno. Ko se masaža nadaljuje, se pritisk povečuje, saj maser uporablja udarne udarce in cupping za spodbujanje mišic, da se krčijo in fleksirajo. Del telesa, ki se masira, se razlikuje od športa do športa, čeprav sta nogi in hrbet pogosti cilja te vrste masaže.

Poprireditvena masaža se običajno izvaja 1–2 uri po končani tekmi, da se razširjenim krvnim žilam vrnejo v normalno stanje. Poprireditvena masaža je lažja in nežna, da ne bi poškodovala že napetih mišic. Cilj je pospešiti odstranjevanje strupenih odpadkov in zmanjšati otekanje. Zelo lahek effleurage bo zmanjšal otekanje, medtem ko lahki petrissage pomaga odstraniti toksine in sprostiti napete, trde mišice. Poprireditveno masažo je mogoče izvajati samostojno na nekaterih delih telesa, kot so noge.

Vzdrževalna masaža se izvaja vsaj enkrat na teden, medtem ko je športnik v treningu. Pogosto se izvaja na hrbtu in nogah. Globok effleurage in petrissage se uporabljata za sprostitev in utrditev vozlovastih mišic.

Športna masaža, priprave

Za sodelovanje v športni masaži ni potrebno posebno pripraviti. Športniki naj počakajo 1–2 uri po tekmovanju, preden se podajo na poprireditveno masažo.

kineziološki trakovi

kineziološki trakovi

Preveri ponudbo kinezioloških trakov Kintex

Previdnostni ukrepi

Športna masaža je lahko ustrezna tehnika za pomoč pri zdravljenju nekaterih športnih poškodb, zlasti mišičnih poškodb, da bi ozdravile. Pri zdravljenju poškodbe pa je najbolje poiskati nasvet kvalificiranega športnega terapevta ali specialista za športno medicino, preden izvedete katero koli masažo. Določene poškodbe vezi in sklepov, ki potrebujejo imobilizacijo in strokovno pozornost, se lahko poslabšajo zaradi masaže.

Ljudje, ki trpijo za naslednjimi pogoji ali motnjami, naj se posvetujejo z zdravnikom, preden se podajo na športno masažo: akutna nalezljiva bolezen; anevrizma; močne modrice; rak; kila; visok krvni tlak; vnetje zaradi poškodbe tkiva; osteoporoza; flebitis; krčne žile; in določene kožne težave. Ljudje, ki so opiti, niso dobri kandidati za športno masažo. Več o športni masaži in o tečaju športne masaže si lahko preberete na povezavi Tečaj športne masaže.

Neželeni učinki

Športna masaža je varna in učinkovita. Ob pravilni izvedbi ni neželenih stranskih učinkov. Različne študije so pokazale, da masaža, kadar se pravilno uporablja, povečuje pretok krvi v mišice in izboljša športno uspešnost. Praksa športne masaže ni kontroverzna.


Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.