Refleksoterapija in akupresura

refleksoterapija akopresura tečaj

Refleksoterapija je zdravilska metoda, ki ljudem vrača voljo do življenjske aktivnosti, zmanjšuje stres, odpravlja bolečine in lajša veliko bolezenskih stanj. Sprošča, pospešuje krvni obtok, blagodejno vpliva na psihične in fizične motnje in lajša bolečine. Je enostavna, nima stranskih učinkov in je vsakomur dostopna.

Kaj je refleksoterapija in kaj akupresura?

Akupresura je del tradicionalne kitajske medicine, ta pa temelji na poznavanju in uporabi univerzalne ali življenjske energije qi. Sistem meridianov je zelo obsežen in zapleten, deluje pa na fizični, čustveni, duševni in duhovni ravni. Povezava med čustvi in telesnimi boleznimi je pri akupresuri zato izrazitejši kot pri refleksoterapiji.

refleksologija plakat

V TKM velja, da so vsa osnovna čustva povezana z glavnimi telesnimi organi, zato lahko vplivajo na posamezen organ in z organom povezan meridian. Pri akupresuri poteka diagnosticiranje po metodi petih elementov (tip človeka določajo lastnosti, npm. čustvo, ki prevladuje). Pri določanju tipa se je potrebno osredotočiti na psihično in fizično stanje osebe, primarno čustvo, ki prevladuje, na energetsko stanje ter izvorne in alarmne akupresurne točke.

refleksoterapija

Ugotoviti je potrebno ravnotežje yina in yanga in energetsko stanje petih elementov, kakšno je stanje telesnih organov, telesa, duha in duše. Popis energetskega stanja je teoretična osnova akupresure. Predstava o pacientu mora biti večplastna.

Zajemati mora vse vidike človekovega življenja. Terapevta zanima človek kot celota, ne samo slabo počutje in bolezenska stanja. Diagnostika temelji na merjenju pulza, opazovanju, poslušanju, vonjanju, spraševanju in tipanju. Na podlagi teh opazovanj terapevt določi vzorec, po katerem bo klienta pozdravil.
Refleksoterapija osredotočena na povezavo refleksnih con na stopalih in telesnih organov, čeprav tudi tukaj čustveni in duševni aspekt ni zanemarljiv.

Refleksno conska masaža namreč koristi usklajevanju telesnih, čustvenih in duševnih sistemov. V refleksoterapiji je telo razdeljeno na deset navpičnih con, ki si sledijo levo in desno od centralne telesne simetrale in treh vodoravnih con. Le te razmejujejo glavo in vrat, prsni koš in trebuh ter medenične organe. Vsaka vertikalna cona poteka od temena na glavi do prstov na nogah.

Refleksna masaza stopal

Refleksne točke

Refleksne točke posamezne cone na stopalu pripadajo točno določenim telesnim predelom, ki ležijo v tej coni, vse od stopala, preko vseh treh horizontalnih con, do temena na vrhu glave. Refleksologija uči, da se energija pretaka znotraj posamezne telesne cone, energetske blokade kjerkoli v coni pa povzročijo občutljivost oziroma napetost na stopalu.

Energetska blokada se zrcali na refleksni coni, ki je od začetka omejena zgolj na ozek pas (cono). Sčasoma pa se mesto občutljivosti vedno bolj širi, zato se pojavijo bolečine, ki kažejo na širši problem. Refleksna cona je občutljiva na dotik in boleča, če je moten pretok energije v telesni coni, ki posledično pomeni motnjo v delovanju telesnega organa ali organskih sistemov.

Akupresura je v Indiji in na Kitajskem tisočletja stara metoda lajšanja čustvenih težav in bolečin. Refleksoterapija izhaja iz vzhodnih tradicionalnih načinov zdravljenja, torej tudi iz akupresure. Obe metodi poskušata bolezni zdraviti tako, da odstranjujeta ovire za dobro počutje. Izboljšujeta pretok življenjske energije in krepita naravno moč obrambe telesa pred zunanjimi in notranjimi patološkimi dejavniki. Več o delovanju refleksoterapije lahko izveste v našem članku “Kako deluje refleksoterapija?”.

Plakat refleksologija

Reakcije med in po refleksoterapiji

Reakcije so najpogostejše po prvih terapijah, ko se telo prilagaja spremembam, ki so posledica energetskega čiščenja in ponovno vzpostavlja čustveno ravnovesje.

Med masažo telo reagira s povečanjem znojenja stopal in dlani. Občuti se lahko mrazenje, ki ga spremlja drget ali vročinski val, zelo pogoste pa so tudi čustvene nenadzorovane reakcije v obliki smeha ali joka. Refleksoterapevt mora biti pozoren na vsako telesno spremembo, kretnjo in čustveno reakcij.

Na podlagi sprememb oziroma odzivov terapevt prepoznava telesno in čustveno stanje osebe. Reakcije med posameznimi terapijami so lahko objektivne ali subjektivne in so vedno posledica procesov samozdravljenja.

Vabimo vas na tečaj refleksne masaže stopal, več informacij >>> TUKAJ. Več o programu tečaja pa preverite na povezavi Program refleksna masaža stopal.


Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.