Kako deluje refleksoterapija?

Kako deluje reflekso terapija

Refleksoterapija je se izvaja že stoletja in vključuje pritisk na različne točke na dnu stopala. Po tradicionalni kitajski medicini (TCM) te točke ustrezajo različnim delom telesa. Verjamejo, da imajo več koristi, vključno z zmanjševanjem stresa, pomagajo pri prebavi in spodbujajo dober spanec.

Kaj je refleksoterapija?

Refleksoterapija je splošno znana kot holistična praksa, ki se izvaja na stopalih. Koncept temelji na temu, da so na stopalih meridianske točke, ki ustrezajo različnim organom v telesu. Splošno predvidevamo da lahko izboljša kakovost življenja na več načinov. To vključuje tudi zmanjšanje stresa in vzpostavitev ravnovesja telesa, energije in duha.

Več o refleksoterapiji in masaži nog pa se lahko naučite na našem tečaju refleksne masaže.

refleksna masaza

Teorija refleksoterapije

Refleksologija, kot jo poznamo danes se je razvila v začetku 20. stoletja, ko so njeni začetniki razvili sistem con, ki ustrezajo posameznim telesnim organom. Refleksoterapija temelji na predvidevanjih, da življenjska energija deluje skozi celotno telo. Zlasti po kanalih, ki niso snovni in so zato nevidni. Ko organi zaradi pretoka energije ne delujejo pravilno, se ta sprememba odrazi na površini telesa, na obrazu, dlaneh in stopalih. Refleksologi menijo, da obstaja deset glavnih kanalov oziroma meridianov.

Ti imajo svoj začetek v prstih na nogah, od koder vodijo po telesu navzgor, do prstov na rokah in do temena. Vsak kanal ima notranjo in površinsko vejo in je povezan z določeno cono telesa in z organi v tej coni. Z otipavanjem stopala lahko refleksoterapevti odkrijejo blokirane energetske kanale in z masažo ustrezne cone na stopalu ponovno vzpostavijo ravnotežje v toku energije. Posamezne cone na stopalih so preko energetskih kanalov neposredno povezane z organi in organskimi sistemi v telesu. Na isti osnovi temeljijo tudi sistemi zdravljenja z masažo akupresurnih točk, akupunktura, shiatsu, tui-na masaža in nekatere druge. Več o povezavi med akopresuro in refleksoterapijo smo pisali v našem članku “Refleksoterapija in akupresura”.

Tehnike pritiska na stopala in oprema

Refleksoterapija je zdravilska manipulativna telesna metoda, ki omogoča celostni (holističen) način zdravljenja. Podobno kot druge oblike alternativne medicine ne zdravi simptomov, temveč bolezenske vzroke, ki so navzven nevidni. Refleksoterapija zato zahteva celostno obravnavo oziroma terapijo stopal in tudi dlani, z uvodno sprostitveno masažo, pregledom stopal z vidom in otipom (a – test) ter ustrezno dolgo terapijo (zdravljenje). Pri refleksoterapiji uporabljamo posebne tehnike, ki jih je potrebno izvajati pri zaporedju vaj za vsak del telesa, organ ali organski sistem.
Tehniko izvajamo na masažni mizi. Primernejša je trodelna masažna miza, z dvižnim delom, v kolikor se izvaja na masažni mizi brez dvižnega dela se noge podložijo z polvaljem primernih dimenzij.

Bez masazna miza

Refleksoterapija stopal lahko pomaga pri:

  • stres in sprostitev
  • obvladovanje bolečine
  • prebavo
  • naprezanje oči
  • izboljšan spanec

Stres, sprostitev in refleksoterapija

Ena od ključnih prednosti, povezanih z refleksoterapijo, je sprostitev in obvladovanje stresa. To dosežemo s pritiskom na določene točke na stopalih. Sprostitev je verjetno največja prednost. Refleksoterapija pomaga povečati pretok krvi skozi telo, kar pomaga zmanjšati stres in tesnobo ter znižati krvni tlak. Ko čutiš manj stresa in manj tesnobe, se zlahka počutiš sproščeno.

Obvladovanje bolečine in prebava

Refleksoterapija stopal je morda povezana z njenimi učinki na stres in sprostitev, lahko pomaga tudi pri obvladovanju akutne in kronične bolečine. Lahko pomaga zmanjšati bolečino po operaciji. Študija iz leta 2020 je pokazala, da je refleksoterapija stopal znatno zmanjšala bolečino po operaciji presaditve ledvice v primerjavi s kontrolno skupino.
Podobno je študija iz leta 2018 pokazala, da je refleksoterapija znatno zmanjšala bolečino po operaciji abdominalne histerektomije v primerjavi s kontrolno skupino.

Obstajajo tudi dokazi, ki podpirajo učinkovitost refleksoterapije stopal pri zmanjševanju kronične bolečine.
Refleksoterapija pomaga pri prebavi. Ena od refleksnih točk, ki jih najdemo na stopalih, je povezana z želodcem – ko je ta posebna točka stimulirana, bo povečala pretok krvi v vaš želodec, kar pomaga izboljšati prebavo.

Naprezanje oči in izboljšan spanec

Refleksologija lahko pomaga odpraviti del stresa, ki ga povzročamo očem zaradi vsakodnevnih dejavnosti. Te točke pritiska pomagajo sprostiti napete mišice, ki jih povzroča ves dan gledanje v zaslon pomaga pa tudi za bolj miren nočni spanec.

Vabljeni tudi na naše druge tečaje, za več informacij in nam pišite na info@educational-training.si ali nas pokličite na 030 372 255.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.