Masaža globokih tkiv, uporaba in lastnosti

Masaza globokih tkiv uporaba in lastnosti

Kaj je masaža globokih tkiv?

Masaža globokih tkiv je masažna tehnika, ki se večinoma uporablja za zdravljenje mišično -skeletnih težav, kot so napetosti in športne poškodbe. Vključuje neprekinjen pritisk z uporabo počasnih, globokih gibov in zajame  notranje plasti vaših mišic in vezivnega tkiva. To pomaga razbiti brazgotinsko tkivo, ki nastane po poškodbi, in zmanjša napetost v mišicah in tkivu.

Prav tako lahko spodbudi hitrejše celjenje s povečanjem pretoka krvi in ​​zmanjšanjem vnetja.

Kakšne so prednosti masaže globokih tkiv?

Masaža globokih tkiv ponuja tako fizične koristi kot psihološke. Za razliko od drugih masažnih tehnik, ki se osredotočajo na sprostitev, masaža globokih tkiv pomaga pri zdravljenju mišičnih bolečin in izboljšanju togosti. Lahko vam vseeno pomaga, da se tudi psihično sprostite.

Študija iz leta 2014, v kateri je sodelovalo 59 udeležencev, je pokazala, da je masaža globokih tkiv pomagala zmanjšati bolečine pri ljudeh s kroničnimi bolešinami v križu. Avtorji so njegove učinke primerjali z učinki nesteroidnih protivnetnih zdravil, kot je ibuprofen (Advil).

Poročali so tudi, da masaža globokih tkiv pomaga pri:

  • športne poškodbe
  • fibromialgija
  • plantarni fasciitis
  • visok krvni pritisk
  • išias
  • teniški komolec
Masaza globokih tkiv

Kako se tehnika primerja s klasično masažo?

Masaža globokih tkiv in klasična masaža sta dve različni vrsti masažne terapije. Oba uporabljata enake poteze, vendar imata različno uporabo in se zelo razlikujeta glede količine uporabljenega pritiska.

Glavne razlike:

Uporablja predvsem za zdravljenje kroničnih bolečin ter mišičnih in športnih poškodb. Klasična masaža se uporablja predvsem za spodbujanje sprostitve in zmanjšanje mišične napetosti, ki jo povzročajo vsakodnevne dejavnosti, na primer sedenje za računalnikom.

Klasična masaža je nežnejša oblika masaže, ki uporablja veliko manj napetosti kot masaža globokih tkiv. Obe vrsti masaže vključujeta uporabo dlani in prstov za gnetenje in manipulacijo vaših tkiv, vendar se pri masaži globokih tkiv uporabijo lahko tudi komolci in podlakti, za povečanje pritiska med masažo.

Masaža cilja na notranje plasti vaših mišic. Uporablja se za zdravljenje poškodb mišic in tetiv, bolečine in otrplosti v glavnih mišičnih skupinah in sklepih. Klasična masaža cilja na površinske mišične plasti in se osredotoča na dele telesa, ki zadržujejo največjo napetost, kot so vrat, ramena in hrbet.

Kaj se zgodi med masažo?

Pred masažo bo vaš maser želel izvedeti več o vaših bolečinah. Masaža globokih tkiv lahko vključuje celo telo ali samo eno specifično področje. Ko boste pripravljeni, boste morali ležati na hrbtu ali trebuhu pod rjuho.

Maser bo z lažjim dotikom ogrel vaše mišice. Ko se ogrejete, bodo začeli delati na vaših problematičnih področjih. Uporabljali bodo globoko gnetenje in božanje z različnimi količinami intenzivnega pritiska.

Tecaj deeptissuemassage

Ali obstajajo stranski učinki?

Ni nenavadno, da imate nekaj dni po globokih masaži tkiv nekaj bolečine. Čeprav je masažna terapija na splošno varna, masaža globokih tkiv uporablja zelo močan pritisk in morda ni primerna za vse.

Pred masažo globokega tkiva se posvetujte s svojim zdravnikom, če:

  • imate v anamnezi krvne strdke ali motnje strjevanja krvi
  • jemljejo zdravila za redčenje krvi
  • imate motnjo krvavitve
  • imate raka ali se zdravite z rakom, na primer s kemoterapijo ali obsevanjem

Vsakdo z osteoporozo ali rakom, ki se razširi na kosti, se mora izogibati masaži globokih tkiv, saj lahko uporabljen pritisk povzroči zlom kosti. Masaža ni primerna tudi za nosečnice.

O terapevtih…

Če želite poskusiti masažo globokih tkiv, je pomembno, da sodelujete s kvalificiranim maserjem.Vsi maserji niso specializirani za masažo globokih tkiv. Nekateri se usposabljajo v več vrstah masaže, drugi pa se osredotočajo na eno ali dve masaži.

Masaža globokih tkiv je najbolj primerna za ljudi, ki se ukvarjajo z zelo intenzivnimi fizičnimi aktivnostmi, kot je tek, ali za tiste, ki imajo poškodbo ali neko kronično bolečino. Če imate nizek prag bolečine ali iščete lajšanje napetih mišic, je klasična masaža nežnejša in je morda boljša možnost.

Več o našem tečaju masaže globokih tkiv TUKAJ, lahko pa nas tudi pokličete na tel 031 372 255 ali pišete na info@educational-training.si.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.