5 učinkov masaže trigger points

masaža trigger points

V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto srečujemo z izzivi, kot so napetosti, bolečine in stres. Eden od pristopov, ki je pridobil prepoznavnost je tehnika trigger points. Ta terapevtska metoda se osredotoča na lociranje in sproščanje napetosti v mišicah, znane tudi kot miofascialne točke. V tem prispevku bomo raziskali, kaj so trigger points, kako delujejo, in kako jih lahko uporabimo za lajšanje bolečine in napetosti.

Kaj so trigger points?

Trigger points, oziroma t.i. miofascialne točke so majhna območja v mišicah, ki so preobčutljiva na pritisk. Te točke so lahko boleče in povzročajo nelagodje, včasih pa tudi oddajajo bolečino v druge dele telesa – pojav znan kot odbojna bolečina. Trigger points se običajno pojavljajo zaradi mišičnih napetosti, poškodb ali kroničnega stresa.

Trigger točke se pojavljajo zaradi različnih dejavnikov, vključno z mišičnimi napetostmi, ponavljajočimi gibi, poškodbami, stresom in slabo držo. Terapevtska tehnika za delo s trigger točkami vključuje pritiskanje, masažo ali raztezanje teh občutljivih območij. S pritiskom ali stimulacijo se lahko sprostijo mišične napetosti, izboljša pretok krvi in olajša bolečina. Terapevti in maserji pogosto uporabljajo to tehniko za lajšanje bolečine, izboljšanje gibljivosti ter splošno sprostitev mišic.

bolečine v vratu

Kako deluje tehnika trigger points?

Tehnika miofascialnih točk temelji na razumevanju in obravnavi občutljivih točk v mišicah, ki se imenujejo trigger točke. Ko so te točke stimulirane s pritiskom, masažo ali drugimi metodami, se lahko dosežejo večplastni učinki:

  1. Sprostitev mišičnih vozličev: Trigger točke so pogosto območja z zgostitvami mišičnih vlaken ali vozliči, ki povzročajo napetost in bolečino. S pravilno tehniko pritiska ali masaže je mogoče sprostiti te vozliče in zmanjšati mišično napetost.
  2. Povečan pretok krvi: Stimulacija trigger točk lahko izboljša pretok krvi v območju, kar lahko pospeši proces zdravljenja in sprostitve mišic. Boljši pretok krvi prinaša hranila in kisik v tkiva ter pomaga odplaviti stranske produkte metabolizma.
  3. Sprostitev bolečine: Pritisk na trigger točke sprošča endorfine, ki so naravni analgetiki telesa. To lahko pomaga zmanjšati občutek bolečine, povezan z napetostjo mišic.
  4. Izboljšana gibljivost: Ko se sprostijo mišični vozliči in napetosti, se lahko poveča gibljivost in raztegljivost mišic ter sklepov. To lahko pomaga pri lažjem gibanju in zmanjšanju tveganja za poškodbe.
  5. Sprostitev živčnega sistema: Stimulacija trigger točk lahko pomaga sprostiti živčni sistem in zmanjšati stres ter napetost v telesu. To lahko privede do splošnega občutka sprostitve in izboljšanega počutja.

Tehnika trigger točk zahteva natančno poznavanje lokacije trigger točk in pravilne tehnike pritiska ali masaže. Za tiste, ki se želijo naučiti te tehnike, obstajajo tečaji in usposabljanja, kjer se lahko pridobi znanje o pravilni uporabi tehnike za lajšanje bolečin, napetosti in izboljšanje zdravja mišic ter telesa kot celote.

trigger point

Uporaba za lajšanje bolečine:

  1. Samomasaža: Za lajšanje manjših napetosti lahko uporabite prste ali masažno palico za pritisk na trigger points. S postopnim pritiskanjem in sproščanjem lahko pomagate zmanjšati napetost.
  2. Profesionalna terapija: Usposobljeni terapevti za trigger points lahko natančno locirajo problematične točke in uporabijo tehniko, ki zagotavlja optimalno sprostitev. Terapija s trigger points je priljubljena med tistimi, ki trpijo za kronično bolečino ali napetostjo.
  3. Kombinacija z drugimi terapijami: Tehniko trigger points je mogoče združiti z drugimi terapevtskimi pristopi, kot so akupunktura, masaža ali fizioterapija. Skupaj lahko te terapije pripomorejo k celostnemu zdravju in dobremu počutju.

Izobraževanje v tehniki trigger points

Če vas zanima uporaba tehnike trigger points, se lahko prijavite na tečaj masaže globokih tkiv. Na takšnih tečajih se naučite pravilne tehnike uporabe pritiska na miofascialne točke, kar vam omogoča, da sami ali kot profesionalni terapevt učinkovito lajšate bolečino in napetost. Izobraževanje vam omogoča, da pridobite poglobljeno razumevanje tehnike in postanete uspešen praktik.


Ta tehnika ponuja alternativni pristop k lajšanju bolečine in napetosti. S pritiskom na specifične točke v mišicah lahko dosežemo sprostitev, izboljšamo pretok krvi in izboljšamo počutje. Če se soočate z bolečino ali napetostjo, je vredno razmisliti o tej terapevtski metodi kot možnosti za olajšanje. Vedno pa je priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom, preden začnete s kakršnimi koli novimi terapevtskimi pristopi.


Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.