Tradicionalna japonska masaža

shiatsu

Japonska masaža, oziroma »Shiatsu« masaža izvira iz Japonske in je oblika fizioterapije, pri kateri pritiskamo na akupunkturne točke in tako uravnovešamo telesno energijo in ohranjamo zdravje.
Sama beseda sicer pomeni le “pritisk s prsti”, vendar pri tej terapiji uporabljamo tudi druge dele dlani, pa tudi komolce in kolena.

Veščina je dobila ime »shiatsu« šele na prelomu stoletja, izvira pa iz davne preteklosti japonske zgodovine in kulture. Japonska masaža je edinstven splet klasične vzhodnjaške medicinske teorije, katere zgodovina sega do začetkov akupunkture, in sicer kar 4000 let nazaj, in  bogate tradicije ljudskega zdravilstva.

japonska masaža

Japonska masaža je skupno ime za veliko različnih tehnik, vse pa povezuje skupno načelo. To je vera v življenjsko silo, ki se imenuje »ki« in se pretaka po med seboj povezanih kanalih ali meridianih, po vsem telesu. Vsak meridian je povezan s kakim organom ali psihofizično funkcij.  Na njegov ki lahko učinkujemo na določenih točkah vzdolž njegove poti. To so akupunkturne točke, ki jim v japonščini pravijo tudi tsubi. Kadar je človek zdrav, je v ravnovesju in ki se enakomerno pretaka po meridianih kot gorivo po ceveh in napaja ter vzdržuje vse dele telesa. Kadar pa telo oslabi in opeša zaradi nezmernega načina življenja, čustvenih pretresov ali kakšne poškodbe, se ki ne pretaka več enakomerno.  V nekaterih predelih ga je premalo v drugih pa preveč in človek zboli.

japonska masaža

JAPONSKA MASAŽA, TEHNIKE :

Starodavne tehnike shiatsu masaže so že stoletja namenjene naravnemu zdravljenju številnih zdravstvenih težav. S shiatsu masažo lahko zdravimo artritis, leno prebavo, nespečnost, tesnobo, bolečine v hrbtenici in vratu, menstrualne bolečine, glavobole in pogosto utrujenost.

Večina nas spada v tako imenovane »napol zdrave ljudi«, to pomeni da nekako nismo popolnoma uravnovešeni. Morda smo nagnjeni k prehladom ali imamo občutljiv želodec ali pa smo muhastega razpoloženja in potrti. Shiatsu je idealno domače zdravilo za takšne »napol zdrave« ljudi ali pa za preprečevanje bolezni. Pri tej terapiji ne gre za kako drastično poseganje v telesne procese. Gre le za vnovično uravnovešanje energije ki, tako da se lahko telo samo pozdravi. Po masaži, ki se izvaja na oblečeno telo, je stranka ki je bila masirana lahko zelo utrujena, spet drugi pa prekipevajo od energije. Priporoča se, da se po masaži stranke prilagodijo počutju in si odpočijejo, če tako narekuje telo.

JAPONSKA MASAŽA, IZVAJANJE :

Če želimo metodo shiatsu uspešno izvajati in uporabljati, moremo tudi sami imeti kakovosten ki. Stara filozofija prvi, da človekovo osnovno konstitucijo določa »prirojeni ki«.  Tega prejmemo ob spočetju in je odvisen od starosti in zdravstvenega stanja staršev. Vpliv nanj pa imajo tudi okoliščine ob rojstvu. Ta prirojeni ki, je shranjen v predelu ledvic in se nikoli ne poveča. Lahko pa se nenehno manjša zaradi neprimernega življenjskega sloga. V najboljšem primeru, se zaradi pametnega načina življenjskega sloga ohranja . To zalogo lahko ohranimo na en sam način, z zmernostjo. Vsaka zloraba telesa, jemanje mamil, ponočevanje ali dolgotrajno garanjem, to dano zalogo zmanjšuje.

japonska masaža

Pri tej terapiji zdravljenje ni namenjeno samo znakom bolezni ampak tudi njihovim vzrokom. Če pri glavobolu zdravimo samo glavo, hkrati pa zanemarjamo ves podporni sistem med seboj povezanih meridianov, na katerem temelji učinkovitost japonske masaže, ne upoštevamo pa tudi osnovnih načel vzhodne medicine – da sta namreč telo in duša organska celota, kar pa je skrito očem. Če hočemo ugotoviti pravi vzrok znakov bolezni, moramo torej temeljito obvladati vzhodnjaško teorijo medicine in poznati človekovo čustveno in duševno stanje. Dokler teh spretnosti ne obvladate je varneje in bolj učinkovito, če zdravimo celo telo.

japonska masaža

UČENJE JAPONSKE MASAŽE:

Japonska masaža in terapije povezane z njo se ni težko naučiti. Ne potrebujete nobene posebne opreme in nobenega olj. Vse kar potrebujete je topel in zračen prostor. Ohlapna in udobna oblačila tako za dajalca kot za prejemnika in s preprogo prekrita tla, na katerih boste tudi delali. Metode japonske masaže se lahko lotite kjerkoli. Poleg osnovnega znanja pa  potrebujete še čas za obdelavo celega telesa, zbranost in koncentracijo, in sposobnost čutenja.

Shiatsu, se lahko naučite v mednarodno priznanih šolah. Osvojitev osnov orientalskih konceptov masaž v tej panogi in dajati toplino in zdravje z nežnim in nevsiljivim dotikom.

V kolikor se zanimate za naše tečaje pa preverite pestro izpiro Educational Training tečajev masaž.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.