Zgodovina in razvoj refleksoterapije

tečaj refleksna masaže stopal

Zgodovina in razvoj refleksoterapije, temlji na temu da je to ena najstarejših metod zdravljenja. Njen nastanek seže v čas prastarih civilizacij.  Z kolektivno nezavednega v zavest posvečenih posameznikov so prenesli znanje in instinkt prvinskega, z globoko vero v duhovni svet prežetega čuta po samozdravljenju. Naši predniki niso imeli podrobnega znanja o anatomiji in fizioloških telesnih procesih. Zaradi nagona po lajšanju bolečin in s tenkočutnim opazovanjem pa so odkrivali učinkovite metode zdravljenja.

Teorija o vzporednem razvoju starih civilizacij ob velikih rekah na različnih koncih sveta se izpričuje tudi pri zdravilskih metodah, saj so najstarejše znanosti o življenju istočasno nastajale kot zametek hotenja človeštva po ponovnem poenotenju telesa, duha in duše. Ravno spoznanja o neenotnosti človeka so posvečene mistike navdale z iskanji, ki so vodila do spoznavanja bistva človeka, narave in kozmosa.

refleksna masaža stopal

Razvoj refleksoterapije je povezan tudi z vsakodnevnimi dogodki. Del človeškega vsakdana so bile nesreče, stiske in bolezni, spoznanja o mikro in makro kozmosu pa so rezultirala znanja o življenjski energiji, prani ali qiju kot enotni kozmični energiji, ki je nujno potrebna za obstoj in delovanje slehernega bitja. Prvotno znanje razsvetljenih modrecev se je iz Indije, zibelke najstarejše znanosti o življenju, joge.

Kasneje se je razširilo na Kitajsko, kjer je z razvojem kitajske filozofije in znanosti doživelo enega izmed vrhuncev v Tradicionalni kitajski medicini. Ta celostna in do danes nepresežena zakladnica znanj je razvila teorijo o energetskih kanalih ali meridianih, po katerih se pretaka vitalna energija. Razvoj refleksoterapije je torej povezan z tradicionalno kitajsko medicino. Tradicionalna kitajska medicina uči, da je bolezen odsotnost zdravja, ki ga povzroči več vzrokov, med drugimi porušeno notranje ravnovesje z oviranim pretokom vitalne energije.

Izobraževanje in seminarji

Refleksna masaža je energetska masaža, ki temelji na spoznanju, da se vsak del telesa odziva na natančno določeno točko na stopalih in da se s pritiskanjem na te refleksne točke lahko sprosti in uravnovesi vse telo. Pospešuje krvni obtok, sprošča, blagodejno vpliva na psihične in fizične motnje in lajša bolečine.

Je enostavna, nima stranskih učinkov in je vsakomur dostopna. Uspešna masaža globoko sprošča, pospešuje prekrvitev, krepi imunski sistem in blaži stres.
Tečaj refleksne masaže stopal je namenjen vsem maserjem, pedikerjem, zdravstvenemu osebju in vsem, ki s pomočjo refleksne masaže stopal želijo olajšati tegobe svojim strankam. S certifikatom lahko opravljate storitev, ali pa znanje uporabite za domačo uporabo.

Razvoj refleksoterapije. Tradicionalne medicine v sodobnem svetu

Tradicionalne medicine (ayurveda, Tradicionalna kitajska medicina, medicina ameriških in avstralskih staroselcev) obravnavajo človeka kot celoto. Je sestavljena iz več različnih, med seboj neločljivo povezanih celostnih komponent, ki so vpete v okolje.

refleksna masaža

Veliko zdravilskih metod, vključno z refleksoterapijo izhaja iz vzhodnjaških načinov zdravljenja, ki izhajajo iz drugačnih izhodišč kot sodobna znanstvena medicina. Izhajajo iz teorije o bipolarnosti sveta in medsebojno nasprotno delujočih entitetah, ki morajo biti v ravnovesju.

Celotno vesolje je prežeto z vseobsegajočo življenjsko energijo, ki prežema vso naravo in daje življenjski impulz vsemu živemu, tudi človeku. Če energija v človeškem telesu teče brez ovir ali zapor je človek zdrav, saj so vsi podsistemi v ravnovesju in delujoči. Bolezen je posledica več vzrokov. Najpomembnejši zastoj ali upočasnitev toka življenjske energije.

Kako deluje refleksoterapija?

Razvoj refleksoterapije in refleksoterapija je se izvaja že stoletja in vključuje pritisk na različne točke na dnu stopala. Po tradicionalni kitajski medicini (TCM) te točke ustrezajo različnim delom telesa. Verjamejo, da imajo več koristi, vključno z zmanjševanjem stresa, pomagajo pri prebavi in spodbujajo dober spanec. Več o temu kako deluje refleksoterapija pa v članku “Kako deluje refleksoterapija?”.

Razvoj refleksoterapije se še naprej nadaljuje, saj strokovnjaki še naprej raziskujejo in razvijajo nove tehnike ter razumejo bolj podrobno, kako refleksoterapija vpliva na telo. S svojo dolgo zgodovino in široko sprejetostjo je refleksoterapija postala priznana metoda, ki dopolnjuje tradicionalno medicino in ponuja alternativno možnost za izboljšanje zdravja in blaginje posameznika.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.