Glavni vzroki za bolečine v križu, išias in športna masaža

Glavni vzroki za bolecine v krizu

Išias je v bistvu posledica draženja ishiadičnega živca, športna masaža pa je lahko učinkovit našin za lajšanje težav ki jih povzroča. Najpogostejši vzroki za to so otrdelost mišic v križu ali zadnjici, hernija diska ali nosečnost. Lahko je tudi posledica poškodbe hrbtenice, recimo zaradi nesreče. Manj pogosto lahko išias povzroči hrbtenična stenoza.

Kakšni so učinki športne masaže pri tej vrsti zdravstvenega stanja?

Športna masaža lahko razbremeni mišično napetost, ki povzroča išias in s tem povezano nelagodje. Poleg tega ima pozitivne učinke tudi pri drugih podobnih obolenjih, kot so recimo piriformisov sindrom, (mišica, ki jo imenujemo piriformis in se nahaja v zadnjici, stisne ishiadični živec in s tem ustvari močno bolečino, več o tem smo pisali TUKAJ). Vzrok za takšne težave so lahko slaba telesna drža kot tudi presežek telesne aktivnosti.

V primerih, ko je mišična togost vzrok za išias (kot na primer sindrom piriformis), lahko takojšnje zdravljenje, prepreči, da bi takšno stanje postalo kronična. Tudi v primerih, ko se je že pojavila kronična togost teh mišic, je lahko športna masaža še vedno učinkovita pri lajšanu simptomov.

Vedeti je treba, da išias pogosto ustvari ciklus bolečine: ko je živec razdražen zaradi otrdelih mišic, se lahko telo počuti še bolj skrčeno zaradi občutka bolečine, kar poslabša položaj in dodatno stisne območje okoli živca. Dober športni maser lahko poišče mišično, ki je otrdela, in omehča mišice ter tako hitro olajša bolečine.

Razdrazen zivec otrdelih misic

Če obstajajo druge osnovne težave, ki so povzročile primarno draženje ishiadičnega živca (in so mišice preprosto reagirale, da bi poskušale zaščititi območje), lahko športna masaža pomaga v podporo drugim, boj konvencionalnim načinom zdravljenja.

Pred uporabo tovrstnega zdravljenja je pravzaprav vedno pomembno imeti natančno diagnozo, zato se je nujno posvetovati z zdravnikom. Pomembno je o poteku zdravljenja športnega maserja sproti obveščati, saj mora le ta biti vedno obveščen o vseh zdravstvenih podrobnostih.

Nadaljnji previdnostni ukrepi …

Dober športni maser lahko pacientu tudi pokaže, kako raztegniti otrdele mišice, in kako pravilno dihati, da olajša zdravljenje in poveča koristi masaže. Takšne prakse, kjer se pacientu omogoči celostno zdravljenje, lahko močno izboljšajo učinkovitost zdravljenja.

Danes vemo, da športna masaža ni učinkovita samo za zdravljenje tega zdravstvenega stanja, ampak je lahko tudi odlična preventiva. Že pri prvih simptomih, si lahko vsi tako pomagajo s kvalitetno športno masažo.

Previdnostni ukrepi

Kako je sestavljena športna masaža za take terapevtske namene?

Zagotovo se bo tehnika dotika uporabljala na začetku in na koncu vsake masaže. Maser najprej nanese primerno količino olja in ogreje vse mišice. Enostavna tehnika, pri kateri roke potiskajo v smeri srca, spodbujajo limfni in krvni obtok. Kasneje bo športni maser uporabil tehniko gnetenja. V tem primeru gre za tehniko, ki rahlja mišice. Nato bodo uporabljeni posebne tehnike športne masaže.

Z masažo lahko zdravljenje, ki se izvaja bolj ali manj periodično (glede na resnost situacije) in po dogovoru s stranko, dejansko športni maser lahko naredi čudeže, in znatno olajša stanje pri išiasu. Ni naključje, da to terapijo uporablja veliko ljudi. Da si stranka zagotovi dolgotrajne učinke športne masaže ki so čim bolj trajne narave, je priporočljivo, da športne masaže opravimo večkrat: en sama športna masaža sicer lahko olajša bolečino, vendar ne bo dovolj za dolgotrajno odpravo težave.

maser maserka

Terapevtski učinki športne masaže

Športna masaža je vrsta masaže, ki je res odlična pri težavah kot je išias, saj deluje natančno in globinsko, z uporabo posebnih tehnik lahko olajša neprijetno stanje. Športna masaža je vrsta zdravljenja, ki postala tudi sestavni del priprave številnih športnikov, saj lahko preprečuje poškodbe in pomaga mišicam, da si po naporu bolj učinkovito opomorejo in obnovijo.

Seveda morate za izvajanje športne masaže biti primerno usposobljeni in se pravilno naučiti uporabljati prav vse tehniko tudi v praksi. Vabimo vas na naš tečaj športne masaže, nadgradili boste svoje osnovno znanje masaže in se boste naučili prepoznati poškodbe.

Preverite našo ponudbo TUKAJ, tokrat imamo izjemoma razpisan tečaj športne masaže tudi v Kopru ali nas pokličie na tel. 030 37 22 55.

Dodaj odgovor

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.